En kort historie om julepynt

De første ornamenter var ikke som dem vi kender i dag, og vi ved ikke så meget om dem, men man mener at de stammer fra det 16. århundrede i Tyskland

Noget tyder på, at brugen af ​​julepynt i hjemmet med eviggrønne træer, lys og kugler går helt tilbage til de gamle egyptere. Den trøstende tilstedeværelse af eviggrønt liv, gav håb i løbet af vinterens kolde dage og lange nætter, og tjente et lignende formål i de forskellige hedenske ritualer hos – for eksempel -romere og vikinger.

Den ‘moderne’ juletræstradition antages at stamme fra det 16. århundrede Tyskland, hvor grønne træer blev dekoreret med lys, æbler, nødder og bær, hvor træerne repræsenterede paradisets træ. Fra oldtiden til det 16. århundrede havde kristne tyskere integreret denne tradition, og derfor blev de dekorerede træer et kristent ritual. Denne tradition spredte sig hurtigt til resten af Europa.

Tyske indvandrere bragte juletræet og julepynten til Amerika i det 18. og 19. århundrede, hvor den straks blev afvist af puritanske religiøse grupper på grund af dens historisk hedenske konnotationer. Men mange små samfund af tyskfødte bosættere fortsatte alligevel ​​denne praksis allerede fra midten af ​​1700’erne.

I slutningen af ​​1840’erne offentliggjorde man en historie, hvor man viste den engelske Dronning Victorias jul. Hun fejrede jul med sin tyskfødte mand Prins Albert, og man så derfor den royale familie omkring et dekoreret træ. Og pludselig blev juletræer til en trendy og fashionabel tradition i USA, da rige amerikanere skyndte sig til at tage den til sig. Meget hurtigt blev amerikanske virksomheder klar over julepyntens kommercielle potentiale, og julepynten blev en god forretning over hele den vestlige verden.

Her i Danmark elsker vi også vores julepynt. Det gør vi blandt andet fordi vi elsker hygge. Og hvad er mere hyggeligt end et dansk hjem i julen – hvor vi kan pryde vores juletræ med smukke ornamenter fra Holmegaard, Karen Blixen og selvfølgelig fra H.C. Andersen, der minder os om hans dejlige eventyr. H.C. Andersen var manden der skrev eventyret om juletræet, mere julet og mere dansk bliver det næppe.

Hold traditionerne ved lige og find dit julepynt på https://www.fangels.dk/